Chokladbollar utan allergener

En söt sak med smak av choklad till alla de där tillfällena då man vill eller behöver äta något gott och energiskt utan att reagera allergiskt…

 

 

Bollarna går hem lika bra hos små som hos stora och eftersom de inte innehåller några egentliga allergener tål de att vistas i och bjudas på i alla möjliga tänkbara sammanhang. Att de är oerhört snabba och enkla att tillreda och inte kräver någon ugn gör inte saken sämre. En matberedare eller elvisp lär dock vara på sin plats. Givetvis är dessa chokladbollar minst lika fulla utav energi som recepten med raffinerat (vanligt) socker. Skillnaden här utgörs främst i mervärdet utav att även få i sig en rad mikronutrienter (vitamin, mineral etc.).

 

Recept Chokladbollar

(Gluten-, mejeri-, nöt- & sockerfria)

Ingredienser 1 sats

cirka 15-18 stycken bollar.

250 gram Dadlar (urkärnade)

2 dl Havregryn (glutenfria om allergi)

2 dl Kokosflingor

5 msk Kaffe (starkt, kallt)

4 msk Kakao

3 msk Kokosolja

1 tsk Vaniljpulver

Lite Agavesirap för den som önskar extra sötma.

Gör såhär

Mixa samman samtliga ingredienser till en jämn smet med hjälp utav en matberedare. Forma sedan bollar och rulla dem i kokosflingor. Chokladbollarna förvaras sedan i kyl.