Rawfood brownie

Bara för att man vill ordna någoting sött och riktigt gott att bjuda på, behöver ju inte värderingar stå på tå. En Rawfood brownie värd sitt namn får här lysa med sin fulla charm.

Fritt från gluten, laktos och mjölkprotein.

Rawfood brownie

Rawfood Brownies

(8-12 bitar) 

Ingredienser kakbotten

  • 2 dl Valnötter
  • 2 dl Dadlar (urkärnade)
  • 1/2 dl Kakao
  • 1 msk Mandelsmör
  • Lite Havssalt
  • 1-2 tsk vatten

Mixa först nötterna till mjöl. Blanda i övriga ingredienser och mixa vidare till en jämn smet. Tryck ut smeten i en form. Ställ in formen i frysen i väntan på att frostingen ska bli klar.

Ingredienser frosting

  • 1 styck Avokado
  • 1/2 – 1 tsk Vaniljpulver
  • 2-3 msk flytande Honung
  • 3 msk Kakao
  • 1 msk kallpressad Kokosolja

Mixa ihop samtliga ingredienser till frostingen. Ta ut formen med kakans botten från frysen och bred toppingen därpå. Ställ åter in kakan i frysen. När kakan har stelnat tas den ur formen och skärs upp i portionsbitar. Bitarna förvaras sedan kylt. 

 

Om näringsinnehållet
– Valnötter är rika på mineral som Järn, Kalium, Kalcium, Zink, Fosfor och Magnesium. De innehåller även en hög andel Omega3 och vitaminer som B och E. Valnötter stärker vårt immunförsvar, hjälper oss att minnas och att sova bra. I kakan fungerar nötterna som mjölbas. 

– Dadlar är framförallt fulla med Kalium, ur perspektivet näring, men innehåller även en del Järn och Magnesium. Dadlar bidrar till kakans söta smak med sitt koncentrerade innehåll utav fruktos.

– Kakao är rik på mineral som Kalium, Magnesium, järn och Fosfor men innehåller även en del vitaminer som delar av B-komplexet och Folat. Välj en högkvalitativ kakao som enbart innehåller kakaopulver (framför arom) så får du förutom näringen en betydligt mer genuin och fyllig smak utav choklad. 

– Mandelsmör är och ska inte vara någonting annat än sötmandlar som malts till smör. Sötmandeln innehållet 20% protein och är en nyttig källa till enkelomättat fett. Sötmandeln är även rik på mineral så som Kalium, Kalcium, Fosfor, Magnesium och Zink men även vitaminer som E och B vilket gör den till en god antioxidant. 

– Avokado är bortsett från nyttigt fett en god källa till mineral som Kalium men även vitaminerna Folat, B, K och E. Avokado är bra för både blod, hår och hud, sägs kunna hämma typer av cancer och rena vår lever. Avokado är dessutom en start basisk råvara. I kakan ersätter avokado smör. 

– Kallpressad Kokosolja Fettet från den kallpressade kokosoljan lagras inte lika lätt i kroppen som den omvandlas till energi. Kokosolja innehåller syror som verkar både bakteri- och virushämmande. Kokosolja har även visat sig vara gynnande för tarmarnas funktionella bakterieflora.