Kycklingburgare

När tiden är begränsad, matlagning blir till en pärs, passar en råvara så som färs. Den malda varan kan även ses som ett gott alternativ i all filé-kommers och ur ett hållbarhetsperspektiv råder föga kontrovers.

Fritt från gluten

Kycklingfärs finns färdigt att köpa i butik om du inte mal själv från rester av skrov etc. Näringsberäkningen utgår ifrån det uppskattade innehållet i färdigköpt färs.

Det här behöver du

(4 portioner)

  • 500 g Kycklingfärs
  • 1 st Gul lök
  • 2 klyftor Vitlök
  • Fiberhusk
  • 1 Ägg
  • Torkad Ramslök
  • Havssalt & Peppar

Så här gör du

Hacka all lök. Blanda samtliga ingredienser och forma till fyra biffar. Notera att mängden fiberhusk (malda psylliumfrön – ett glutenfritt alternativ till ströbröd etc.) är ungefärlig. Anpassa mängden efter önskad konsistens på färsen, tänk på att fiberhuskens bindande förmåga uppstår först efter några minuter. Stek biffarna på högre värme i en gjutjärnspanna för att få en fin yta. Lägg därefter över biffarna i en ugnssäker form och grädda klart i ugnen på 175 grader.

Näringsvärde

(Ungefärliga och avrundade värden för en styck biff/portion, exklusive mängden smör till stekning)

270 kcal med fördelningen Protein 31.3 E%/21 gram, Fett 53.9 E%/16 gram, Kolhydrater 14.7 E%/7 gram (inklusive kostfibrer 5 gram).