Köttfärssås med linser

Traditionell köttfärssås med linser som tvist och svensk ört på kvist. Tydlig fägring av tomat lyfter fram en bekant umamismak. Servera med pasta av valfritt slag, hyvlad zucchini är bara ett förslag.

Följ länkarna nedan för att läsa mer om nyttan med olika råvaror, val av kärl etc.

Det här behöver du

(1 portion)

  • 1 tsk Smör
  • 1 klyfta Vitlök
  • 30 g Gul Lök
  • 100 g Nötkött, fetthalt ca.12%
  • 15 g Belugalinser (okokta)
  • 1 tsk Tomatpuré
  • 200 g Hel tomat (konserv)
  • Vatten
  • 1/2 tsk Tahini
  • Chili
  • Persilja
  • Havssalt & Svartpeppar

Så här gör du

Smält smöret i en gjutjärnsgryta och hacka löken. Fräs löken i smöret, tillsätt därefter färsen. När köttet fått färg tillsätts övriga ingredienser, frånsett persilja. Låt köttfärssåsen puttra under lock i minst 30 minuter, gärna lite längre. Rör ned grovt hackad persilja och smaka av med salt och peppar.

 

 

 

 

 

 

Näringsvärde

(Ungefärliga och avrundade värden för en portion Köttfärssås med linser)

350 kcal med fördelningen Protein 31 E%/27 gram, Fett 44.3 E%/18 gram, Kolhydrater 24.7 E%/19 gram (inklusive kostfibrer 7 gram).