Köttfärslimpa

Köttfärslimpa, den gåtfulle, hamnar ofta i skymundan av både sås, biff och bulle men bakad enligt följande recept kan den återta rampljuset och bära en hel rätt. Ingredienserna i vår smet för tankarna till köttbulle, men sedan formas smeten till en rulle. Väl inne i ugnen klarar sig en köttfärslimpa på egen hand, bara det kan ju ge blodad tand.

Glutenfritt om glutenfria havregryn används

Nötkött anses varken vara hälsosamt att äta eller belasta klimatet särskilt smart, jag anser frågan vara av mer komplex art och inkludera både råvarans ursprung och kvalitet samt vår totala konsumtion såklart. Läs gärna mer om hälsofördelar med rött kött eller om skillnader och likheter i de olika märkningarna KRAV och ekologiskt i respektive länkade inlägg (markering).

Det här behöver du

(5 portioner, 10 skivor)

  • 600 g Nötfärs
  • 1 dl Havregryn
  • 1 dl Mjölk (ohomogeniserad)
  • 1 st Gul lök
  • 1 st Ägg
  • 1 msk Dijonsenap
  • Havssalt & Svartpeppar
  • Smör till smörjning av form

Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C varmluft. Smörj en ugnsform med smör. Smula ned havregrynen i en bunke och tillsätt mjölk. Låt grynmjölet stå och svälla en stund, hacka under tiden den gula löken, eller riv den om det finns lökbits-känsliga i familjen. Tillsätt lökhacket, ägget, senap och kryddor till bunken och blanda väl. Dofta på smeten – en inbjudande doft av kryddat kött visar att smaksättningen är god. Forma smeten till en limpa och lägg i formen. Grädda köttfärslimpan i ugnen tills innertemperaturen är 80 grader (om du önskar den väl genomgräddad), cirka 45-55 minuter.

Serveringsförslag; Potatis, lingon, vitkål

Näringsvärde

(Ungefärliga och avrundade värden för en portion Köttfärslimpa, exklusive tillbehör)

290 kcal med fördelningen Protein 38.4 E%/28 gram, Fett 52 E%/17 gram, Kolhydrater 9.6 E%/6 gram (inklusive kostfibrer 1 gram).