Hummus

Om ärtans förträfflighet är det redan många som vet. Den har en nötig ton, len konsistens och förser dig med näring utan nonsens. För den som en ärtig röra önskar göra till en rätt, föreslås denna Hummus lätt.

Är du lik undertecknad toka, kan du själv blötlägga kikärtor och sedermera låta dem koka. Annars finns färdiga att köpa i butik, smaken är sig lik. Om kikärtor köps i tetra eller på burk kan spadet användas till annat, sila bara av det med durk. Recept på vad man kan göra med kikärtans spad kommer en annan dag.

Det här behöver du

(en sats, 6 portioner)

  • 230 g Kikärtor (kokta)
  • 1,5 msk Tahini (sesampasta)
  • 1 Citron, saft & cest
  • 2 klyftor Vitlök
  • 1 tsk Olivolja
  • 1 knippe Bladpersilja
  • 1 tsk Spiskummin
  • Havssalt

Så här gör du

För användarvänlighetens skull används här färdigkokta kikärtor, köpta i förpackning. Vikten i receptet motsvarar då avrunnen vikt. Mixa kikärtor med övriga ingredienser till en len röra. Smaka av med spiskummin och havssalt. Hummus står sig kylt under minst en veckas tid, troligen längre. Hummus passar bra till de flesta anrättningar men kan även bredas som pålägg, användas som dipp eller smakförstärkare i kalla såser etc.

Näringsvärde

(Ungefärliga och avrundade värden för en portion, en sjättedel utav denna sats)

85 kcal med fördelningen Protein 19.1 E%/4 gram, Fett 38.4 E%/4 gram, Kolhydrater 42.5 E%/7 gram (inklusive kostfibrer 3 gram).