Chokladmousse med avokado

En bitterljuv chokladmousse för två, som får både själ och hjärta att må. Ingredienserna är få och chokladmoussen kan ses som rå. Att väl fullmogen avokado här stoppas från matsvinn, blir i sammanhanget en win-win.

Fritt från gluten, socker, mejerier

Avokado som lutar åt det övermogna hållet får som huvudingrediens i denna chokladmousse en ny chans. Den färdiga moussen står sig dessutom utmärkt några dagar i kylskåp. Sötman kommer från naturen, här i form utav dadlar och den bittra smaken av choklad från kakao. För den som väljer att äta sin mat rå, finns specifik kakao att tillgå. Vi som strävar efter att minimera tillsatser i maten behöver också välja kakao med omsorg. Kakaopulver kan både vara behandlat med surhetsreglerande medel och innehålla tillsatt vaniljarom. Att en produkt är ekologiskt producerad är inte detsamma som att den är fri från tillsatser, däremot är produkter som är märkta med KRAV och/eller Äkta Vara rena. Fler hållbara kostråd delar jag bland annat med mig utav i inlägg så som “Min kostguide

Det här behöver du

(2 portioner)

  • 200 g (2 st stora) Avokado (vikt avser fruktkött)
  • 30 g (6 st) Dadlar
  • 15 g (2 msk) Kakao

Gör så här

Dela och kärna ur avokadon. Lägg fruktköttet tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare. Mixa. Toppa med lite havssalt och kakaonibs. Servera med färska bär.

 

Näringsberäkning

(Ungefärliga och avrundade värden för en portion Chokladmousse på avokado)

270 kcal med fördelningen Protein 6.6 E%/4 gram, Fett 67.7 E%/20 gram, Kolhydrater 25.7 E%/13 gram (inklusive kostfibrer 8 gram).