Bananpannkaka

Bananpannkaka kan lagas på en rad olika sätt. Om enkelt, hälsointressant och gott, är din lott, tror jag att denna bananpannkaka kan vara nåt. Sötman kommer från en gul-brun prickig frukt, istället för någon raffinerad produkt. Genom vattenlösliga fibrers existens, bidrar nästa ingrediens till en bananpannkaka med eftersträvad konsistens.

Fritt från gluten, mejerier och tillsatt socker

Bananpannkaka kan tillagas på en rad olika sätt. Med eller utan allergener och mer eller mindre avancerat. Detta recept utgår ifrån den vanliga basen med lätt uppvispat ägg och väl mogen, mosad banan men eftersom jag ofta upplever konsistensen bli lite väl lös och svårhanterlig med blott ägg och banan brukar jag addera något ytterligare, i detta fall chiafrön. Chiafrön innehåller förutom en rad “nyttigheter” även fibrer som är vattenlösliga. Denna egenskap bidrar till att det bildas ett geléaktigt hölje runt omkring fröna när de kommer i kontakt med vätska, precis som havregryn blir till gröt då de kokas eller låter stå i vätska. Huruvida vår kropp kan dra full nytta utav fröets alla deklarerade nyttigheter (Omega3, järn, essentiella aminosyror och kraftfulla antioxidanter) råder det tveksamhet kring men att upptag i någon form och omfattning sker, det står klart. Mer om näringsintag kontra näringsupptag finns att låsa i inlägget med liknande benämning om just kroppens näringsupptag.

Det här behöver du

(1 pannkaka)

  • 1 st Banan
  • 2 st Ägg
  • 1 msk Chiafrön
  • 1/2 tsk Kokosolja till stekning

Gör så här

Mixa ihop ägg, banan och chiafrön. Kan även blandas ihop i bunke med gaffel. Låt stå och svälla en liten stund. Grädda  bananpannkakan, eller plättarna för den som vill, på låg värme i kokosoljan. Ät genast.

Näringsvärde

(Ungefärliga och avrundade värden för en styck pannkaka gräddad på normalstora råvaror)

340 kcal med fördelningen Protein 21.1 E%/18 gram, Fett 46.6 E%/18 gram, Kolhydrater 32.2 E%/24 gram (inklusive kostfibrer 5.4 gram).