Bananbröd

Ett bananbröd, aka kaka, lätt är det i varje fall att baka och väl låter det smaka. Ett bananbröd med mjuk konsistens men med ett tuggmotstånd som förtäljer att nötter och frön är ingrediens. Ett bananbröd som innehåller mjöl och även om mjölet är varken sikt eller vitt, är det knappast glutenfritt. Däremot är bananbrödet sockerfritt eller i varje fall fritt från raffinerat socker, det vill säga vanligt vitt. Ett bananbröd vars sötma i smak istället kommer från honung, producerad av blommornas konung, och från banan såklart.

Sockerfritt

Honung har använts som sötning sedan urminnes tider och ofta lyfts hälsofördelarna fram med råvaran. Råvaran ja. Kartläggningar visar att över 75% av all honung som säljs i matbutik inte är honung i sin äkta bemärkelse. Honungen hamnar högt upp på listor över vanligt förekommande matfusk. Tillverkares kreativitet då det kommer till att spara in på kostnader är stor. Till burken med “honung” kan både sockerarter och smakaromer tillsättas och bin kan tydligen matas med sockerlag, istället för att låta samla pollen. Livsmedelskontrollerna är få till antalet och bristfälliga. Vid köp utav svensk, närproducerad honung främjas både människa och natur.

Det här behöver du

(Ett bröd, 5 portioner)

  • 2 st Bananer (väl mogna)
  • 3 st Ägg
  • 1 dl Turkisk yoghurt
  • 1 dl Dinkelmjöl fullkorn
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Vaniljpulver
  • 1 tsk Honung
  • 1 dl Valnötter
  • 1 dl Pumpafrön

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Mosa bananerna och hacka nötterna grovt. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Sikta ned bakpulvret och mjölet för att undvika klumpar. Häll upp smeten i formen. Grädda i 50-60 minuter. Låt svalna.

 

 

 

 

Näringsberäkning

(ungefärliga och avrundade värden för två stycken skivor, 1/5 bröd)

300 kcal med fördelningen Protein 15.8 E%/12 gram, Fett 51.5 E%/18 gram, Kolhydrater 32.6 E%/23 gram (inklusive 3 gram kostfibrer).