Avokadoröra

Med sin smakrikedom och karakteristiskt gröna kulör är denna Avokadoröra ett välkänt och uppskattat tillbehör. Citronen i receptet både till att bibehålla rörans nämnda kulör och till att ge den en syrlig smak, agera fräschör. Andra ingredienser som röran döljer är det som nedan följer.

Fritt från gluten

Receptet förutsätter att avokadon är mogen när den mosas ned i röran. Mitt tips för att få den sådär perfekt, utan att vara sönderklämd och därmed defekt är att köpa väldigt omogen avokado och sedan låta denna mogna under mer kontrollerade former. För att påskynda avokadons mognad kan den placeras varmt och ljus, exempelvis i ett fönster, eller tillsammans med utvalda mognande frukter. Sådana frukter som utsöndrar en viss signalsubstans under sin mognadsfas, vilken även påskyndar mognad hos andra, intilliggande grödor. Äpple är ett exempel på frukt som utsöndrar detta ämne. Detta är en anledning till varför en fruktskål med blandade frukter kan vara en sämre idé, om man nu inte vill att samtlig frukt i skålen ska mogna särskilt skyndsamt.

Som många gånger tidigare hittar du som vill veta mer om olika råvarors näringsinnehåll länkar i ingredienslista nedan.

Det här behöver du

En sats, 4 portioner

  • 2 st Avokado
  • 1 st Tomat
  • 1 st Gul Lök
  • 2 st klyftor Vitlök
  • 1/2 st Citron (saft & cest)
  • 1/2 dl Turkisk Yoghurt, fetthalt 10%
  • Flingsalt
  • Vitpeppar
  • Cayennepeppar

Så här gör du

Hacka Tomat och Lök, även Vitlöksklyftorna efter att de har blivit tilltryckta med exempelvis ett knivblad och en bestämd handflata. lägg hacket i en skål. Riv skal (cest – det yttersta, gula lagret) från den halva citronen över skålen och pressa därefter i saften från densamma. Dela avokadon och plocka ur kärnan. Mosa avokadon med en gaffel. Rör ned avokadomos och yoghurt i skålen med övriga ingredienser i skålen. Rör runt och smaksätt med havssalt i form av flingor, nymald peppar etc.

Näringsvärde

(Ungefärliga och avrundade värden för en portion, en fjärdedel utav denna avokadoröra)

140 kcal med fördelningen Protein 6.2 E%/2 gram, Fett 76.4 E%/12 gram, Kolhydrater 17.4 E%/4 gram (inklusive kostfibrer 3 gram).